B I L K I S

| SF Biblioteka |

     

 

Bilkis

 

| O autoru |

 

 

 

      Otvorio sam oči. I odmah ih zatvorio! Nisam hteo da sanjam otvorenih očiju – prijatnije je kad su oči sklopljene.

    A nije bilo sumnje da sam bio u svetu snova. Inače, otkud bi pored mene ležala žena. Lepa žena. Zgodna žena. Baršunasta, preplanula koža, štrčeći vrhovi bradavica, miris đurđevka na bedrima...

    Dođavola, dobro sam se sećao da sam potpuno trezan prethodne večeri, nakon što sam gledao stupidnu epizodu stupidne serije o porodičnoj kapitalističkoj imperiji, legao u svoj krevet, u svojoj spavaćoj sobi. Da sam se našljemao sinoć, još bih poverovao da sam u nekom baru pokupio drolju... Ovako... Pa, nešto tu nije bilo u redu.

         - Mala, probudi se... – gurnuo sam je vrhovima prstiju u rame.

    Nije bio san - njen glas me je potpuno u to uverio.

    Okrenula se na bok prema meni. Izbegavao sam da pogledam niže od njene brade, iako je u meni sve tražilo da baš to učinim.

    Oči su joj zeleno zasvetlucale.

    - Bilo mi je prekrasno noćas, mili... - zagugutala je.

    O, otkad mi to nijedna žena nije rekla.

    Smrsio sam da je i meni bilo lepo. Morao sam lagati, jer se zaista nisam sećao kako mi je bilo. Ako je i bilo!

    Privila se uz mene i noktima prošla kroz malje na mojim grudima.          

         Malje? Otkud meni malje?

         Ja nisam bio maljav! Naprotiv, bio sam ćosav i po licu i po grudima!

         Protresao sam glavom. A ona se privila uz mene i na usne mi utisnula poljubac. Uh, zar sam trebao misliti o sitnicama kao što su malje po grudima?

 

*****

 

    - Hoćemo li ustajati?

    Proteglio sam se i, glumeći lenjost, osmotrio prostoriju u kojoj smo se nalazili. Prostorija, ne soba! Mermer, plavi, zeleni, mangali sa žarom i travama koje mirišu opojno kad sagorevaju, teške draperije po zidovima, sve do plafona desetak metara visoko, kože divljih zveri po mozaiku poda. Kraljevska ložnica, a ne moja spavaća soba.

    Uplašio sam se - gde sam se to nalazio, pobogu?

    - Ne ustaje mi se...

    - O, veliki car je danas lenština... - zacvrkutala je. - Solomone moj, šta bi tvoji podanici rekli kad bi saznali da nećeš da ustaneš iz kreveta?

    Ako sam se malopre, gledajući ložnicu, uplašio, sad sam se prestravio! Kakav car Solomon? Pa taj je živeo osamsto godina pre Hrista! A ja sam se rodio 1964, u novoj eri! Skoro tri hiljade godina posle Solomona!

    Da ona ne primeti, samog sebe sam uštinuo za dupe. Zabolelo je ali me nije probudilo.

    Zagrlio sam je.

    - Pričaj mi neku tajnu o sebi... - rekoh, nadajući se da ću osim tajne izmamiti i nešto što nije bilo tajna.

    - Zaašto bih ti odavala tajne? - nasmejala se. - Ja ne moram nikome govoriti svoje tajne...

    - Čovekov glas je najlepše slušati ako čovek govori o sebi... Dopada mi se tvoj glas... Hajde, o sebi pričaj, glas će ti biti najlepši...

    Sklopila je oči. Trepavice duge pet kilometara spustile su toplu senku na njene jagodice.

    - Zovem se Bilkis.

    Došlo mi je da vrisnem! Naravno! Car Solomon i Bilkis, kraljica od Sabe. Legendarni ljubavnici, dva velika vladara u istoj postelji!

    - Vladam Sabejskim kraljevstvom. Vladam iz lepog prestonog grada Mariba. Sad mi je dvadeset i devet godina. Vidi, - sklonila je tanki svileni prekrivač sa svojih nogu - imam maljave noge. Ti to voliš, zar ne?

    Tog trena sam zavoleo!

    - Volim.

    - Fino... A ja volim što su sve one priče o tvojoj mudrosti preterane. Šta bih sa prepametnim carom, koji se davi u svoj pameti, a ne diže mu se. Neka si ti meni običan!

    Gricnula mi je vrat.

    - Hoćeš li mi pokazati svoje letelice?

    Pojma nisam imao o kakvim je letelicama govorila! Doduše, čitao sam neke nebulozne tekstove da su car Solomon i kraljica od Sabe posedovali leteća vozila, kojima su savlađivali ogromna rastojanja između svojih država, kad su odlazili jedno drugom. Ali, to su bili uobičajeni tekstovi, kojima su autori bez činjenica pokušavali da animiraju čitalačku javnost i uvere ih u postojanje malih zelenih.

    - Dakle, hoćeš li mi pokazati?

    - Naravo. A tvoje letelice? Kakve su?

    - Koliko sam čula, ni nalik nisu tvojima. Moje su samo obični...

    Završetak njene rečenice nisam čuo! Bez najave me je zahvatio vrtlog plave svetlosti, proždrao me, prekidajući svaku vezu sa Solomonom i prelepom Bilkis, kraljicom od Sabe. Uspeo sam da u mislima jauknem za dubokim zelenim očima i dugim, maljavim nogama kraljice.

 

*****  

 

    Grub muški glas je došao kao zvučna podloga snažnom drmusanju:

    - Dankane! Probudite se, čoveče!

    Otvorio sam oči i ugledao meni sasvim nepoznatog čoveka, ćelavog i obučenog u beli kombinezon. Nije nimalo ličio na Bilkis.

    -  Gde se nala... - podigao sam se na laktove.

    Ležao sam na ravnoj ploči, oko koje su mileli mnogi kablovi. Čitava prostorija je bila pretrpana monitorima i kojekakvim pokazivačima.

    Ćelavi me je blago potisnuo nazad u ležeći položaj.

    - Došlo je do greške, gospodine Dankan... Mi smo.. mi smo... odrđena vladina agencija. Eksperimentisali smo sa, pa, nazovimo to, prenosnikom svesti kroz vreme... Na početku ove seanse, prenosni zrak je iznenada promenio smer, odbivši se od neke prepreke i, umesto da zahvati našeg čoveka, prošao je kroz vašu spavaću sobu i...

    - Otkud ja ovde?

    - Uspeli smo da vas pronađemo, prateći kompjuterom simuliranu putanju zraka. Ležali ste na svom krevetu kao biljka. Odmah nam je bilo jasno da je vašu svest zrak poneo sa sobom u prošlost. Prebacili smo vas ovamo, da bismo zaštitili životne funkcije vašeg tela dok ste bili odsutni...

    - Ovo je nečuveno! Ugrozili ste moju privatnost bez  dozvole! Ugrozili ste mi život! Šta bi se sa mojim telom dogodilo da me niste pronašli... recimo... dvadeset dana?

    Ćelavi se premestio sa noge na nogu.

    - Tužiću vas, gospodine! - rekao sam, nadajući se da ću jednom parnicom, uz pomoć veštog advokata, rešiti sve svoje finansijske prohteve.

    - Ovaj... Možda nije potrebno da se ovaj događaj povlači po sudnicama... Znate, agencija još nije završila sa svim testovima, i ne bi bilo poželjno da javnost sazna šta se ovde događa...

    - Ne insteresuje me! Platićete za sve!

    - Gospodine, vlada je spremna da svim vašim željama izađe u susret. Pod uslovom da javnost ne sazna ništa o ovome događaju.

    Mozak mi je zbrzano radio - nisu me mogli ubiti, jer je u poslednjih pet godina svaki živi čovek na planeti dobio u glavu bio-čip, koji ga je povezivao sa moćnim svetskim kompjuterom, bankom podataka o stanovništvu Zemlje. Naglim prestankom mojih životnih funkcija bile bi pokrenute specijalizovane službe za istraživanje, oformljene nakon što je banka stanovništva osnovana i nakon što su prestali svi ratovi. Jednostavno, nije se moglo desiti da nečiji nestanak prođe nezapaženo! To sam ja znao. To su i oni znali.

    - Daćete mi sve što budem tražio? - lukavo sam zaškiljio.

    - Sve... Naravno, u granicama naših mogućnosti... A možemo mnogo! Pogotovo kad je novac u pitanju! - naglasio je ćelavko.

    Odjednom nisam mislio na novac.

    Ćelavko se upiljio u mene.

    Udahnuo sam, a onda dreknuo:

    - Vraćajte me nazad!